Joseph Diongre, van puur academisme tot hard modernisme

ARCHITECT JOSEPH DIONGREJoseph Diongre is een begaafde architect, die alle facetten van zijn kunst zal verkennen, net als de grote kunstenaars die, zonder beperkingen en met wisselend succes, alle mogelijke uitdrukkingen probeerden.

Hij ging op 12-jarige leeftijd naar de Koninklijke Academie in Brussel en studeerde af als architect na enkele stages in gerenommeerde ateliers in België, Frankrijk en Nederland.

PREMIERE MAISON DIONGREIn 1908, op 24-jarige leeftijd, ontwierp hij alleen zijn eerste huis, Léopold Courouble-straat 11 in Schaerbeek, dat nog steeds te zien is.

Het is niet wat hij het beste deed.

In de vooroorlogse jaren ontwierp jonge Diongre, ondanks de opkomst van Art Nouveau, huizen in een zeer academische stijl waarin al enkele onverwachte vormen ontstonden.

Hij zal in 10 jaar meer dan 25 woningen bouwen!

DIONGRE DEBUTSEen zeer academische en eclectische stijl voor zijn eerste ontwerpen.

Na de 1918 wapenstilstand begon hij, net als veel andere architecten, aan de wederopbouw van steden en werkte hij aan een groot aantal projecten voor steden en sociale woningbouw. Hij werd hoofdarchitect van de gemeente Molenbeek. Een straat en een wijk dragen zijn naam.

Zijn stijl veranderde radicaal, eerst creëerde hij wijken met een regionaal karakter, die doen denken aan charmante huizen aan de kust.

Daarna draaide hij zich om, op weg naar een meer rigoureuze stijl, waarbij hij vormen tekende die in veel van zijn creaties terug te vinden zijn, balkon of erker in driehoekige puntvorm, en bewerkte bakstenen. De Dubrucq wijk in Molenbeek, de gebouwen aan de Bosniëstraat en Léopold Combaz-straat in Sint-Gillis getuigen hier nog van.

DIONGRE WITHUIS

Gebouwd in 1927, is het verbazingwekkende Withuis zijn meest extreem voorbeeld, zijn Signatuurhuis!  Datzelfde jaar, op een boogscheut, in de Firmin Lecharlier-straat, ontwierp hij dit verrassende huis, vintage 1927.

De jaren dertig markeerden zijn beweging naar een meer verfijnd modernisme.

Hij zal zijn meest emblematische monumentale gebouwen ontwerpen, namelijk de Sint-Jan de Doperkerk(1931), en na twee wedstrijden, het gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Woluwe (1938) en het jaar daarop het Radiohuis (Flagey).

Wat een merkwaardige artistieke weg heeft Diongre tussen 1908 en 1939 afgelegd!

DIONGRE FLAGEY WSL SJBVan links naar rechts: het gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Woluwe, de Sint-Jan- Dedoperkerk in Molenbeek, het Radiohuis (Flagey) in Elsene

DIONGRE SIGNATURESZijn evolutie van puur academisme naar hard modernisme is ook terug te vinden in zijn handtekeningen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: