Cubex, een mooi Belgisch verhaal

De gestandaardiseerde keuken, met modules van 60 cm, is in heel Europa een standaard geworden, en meer, is van Belgische origine.

ARCHITECT LOUIS HERMAN DE KONINCKHet is de beroemde modernistische architect Louis Herman De Koninck, die dankzij zijn talrijke studies over evolutie en modernisering van de leefomgeving, een keuken ontwikkelde met modules die gemakkelijk aan te passen waren aan alle keukenoppervlakken.

De Koninck vond de keuken een pijnlijke plek omdat het onpraktisch was voor de vrouwen die er lange uren werkten. Het was in 1927!

Het resultaat werd voor het eerst gepresenteerd op het CIAM-congres in 1930 (International Congress of Modern Architecture), dat de grootste modernistische architecten samenbracht, waaronder onder meer Le Corbusier.

Het wekte de interesse van het belgisch bedrijf Van de Ven, dat een commerciële overeenkomst sloot met De Koninck en hem een percentage van de omzet bood.

De architect gaf een deel van zijn rechten terug aan de Commissie Moderne Architectuur, aangezien als een eerlijke verdeling.

Het project, een volledig geassembleerd keukenprototype in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, ontmoette het enthousiasme van innovatieve en avant-garde architecten.

De moderne functionele keuken was geboren!

Gebouwd onder het merk “Cubex” en gedurende 35 jaar, van 1930 tot 1965, op de markt gebracht door de firma Van de Ven, heeft het duizenden huizen en appartementen ingericht. Sindsdien is het gestandaardiseerde en modulaire 60/60-systeem de basis voor alle keuken- fabrikanten en huishoudelijke apparaten in Europa en vandaag nog van Ikea tot Bulthaupt …

CUBEX IKEA CATALOGUEDe Cubex-flyer uit 1932 lijkt net op de Ikea-flyer uit 2021…

CUBEX 1935-2021De afgelopen jaren gerehabiliteerd en opnieuw uitgegeven dankzij enkele visionairs, zoals Xavier De Breucker en Nicolas Swinnen, werd de Cubex-keuken, gereanimeerd en tijdloos, opnieuw gebruikt in hedendaagse huizen, maar ook in huizen en appartementen van de jaren 1930 tot 1950, die zijn gerestaureerd. Erg populair bij modernistische architectuur- liefhebbers.

Download hier de Cubex 2020-catalogus

Ontdek HIER enkele huizen getekend Louis-Herman De Koninck

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: