Het mysterieuze lot van Villa Muller

Het is het verhaal van een jonge man die al op jonge leeftijd gepassioneerd was door architectuur. In 2006, toen hij vijftien was, ontdekte hij in Sint Genesius Rhode het huis waar één van zijn vrienden woonde. Een huis, meer een paleis. Verbluffend. Hij is in shock en er is iets.

Deze immense villa van 600 m2 is heel mysterieus, alsof het uit een roman van Carlos Zafon komt… De familie die erin woont weet niets van de oorsprong van het gebouw.

AMAURY DE SMET VILLA MULLER

De jonge man, Amaury De Smet, begint met ijver en volharding zijn onderzoek om de oorsprong van deze villa te ontdekken. Hij gaat zelfs zo ver om een ​​afstammeling van de eerste eigenaren te vinden.

Het gebouw dateert uit 1938 en werd gesponsord door de familie Muller, rijke Antwerpenaren die aan het begin van de 20e eeuw in Argentinië woonden en terug wilden naar België.

Ze vertrouwden de creatie toe aan Marcel Spittael, de Belgische architect die het prachtige gebouw ontwierp voor het Instituut voor Tropische Ziekten in Antwerpen.

VILLA MULLER - ADMIRABLE-FACADES - SERGE BRISON 6351

De villa wordt in januari 1940 opgeleverd. Maar de oorlog jaagt de familie Muller weg en deze keren terug naar Argentinië. Ze zullen nooit in dit meesterwerk leven! De heer Muller stierf in 1947 in Buenos Aires.

Omdat de Mullers geen kinderen hebben, gaat de villa dan van eigenaar op eigenaar over, en verrassend genoeg zal het geen transformatie, geen sloop ondergaan, alles blijft in de staat van de oorspronkelijke creatie. Een mysterieus wonder.

INTRO VILLA MULLER - ADMIRABLE-FACADES - SERGE BRISON 6490 copie

De zeldzame marmeren vloeren en muren, de kostbare exotische houtsoorten, de luxe inrichting, alles is bewaard gebleven.

Dit meesterwerk is niet te bezoeken, maar was in 2014, na 8 jaar onderzoek, het onderwerp van een prachtig boek geschreven door Amaury De Smet, geïllustreerd met opmerkelijke foto’s van Serge Brison.

Onder impuls van Amaury De Smet, die internationale uitblinkers zal mobiliseren, zullen de Vlaamse Monumenten en Landschappen in recordtempo de procedure starten om het gebouw te classificeren.

Villa Muller heeft dan ook niet het droevige lot ondergaan van haar grote Franse zus, Villa Cavrois, waarover we u binnenkort zullen vertellen.  Hier

 

VILLA MULLER LIVRE

Uitgegeven door AAM (Archives d’Architecture Moderne), 168 pagina’s, teksten in het Frans en Nederlands. Te koop bij de CIVA, boekhandel, bij CLUB en by FNAC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: