Wedergeboorte van een monument!

En wat een monument!

Een echt 20e-eeuws kasteel, een meesterwerk van interbellum modernisme.

En wat een verhaal!

VILLA CAVROIS DETAIL 10
Robert Mallet Stevens

Gesponsord door Paul Cavrois, een rijke industrieel uit het noorden van Frankrijk, eigenaar van spinnerijen en weverijen, een specialiteit in deze streek. De Heer Cavrois ontmoette architect Robert Mallet Stevens op de “Exposition des Arts décoratifs” in Parijs in 1925.

Hij werd echt verliefd op zijn innovatieve en resoluut moderne stijl. Hij zal zelfs nog twee andere monumenten bezoeken met zijn architect, het Hotel Stoclet in Brussel (Joseph Hoffman) en het gemeentehuis van Hilversum in Nederland (Willem Dudok).

Mallet Stevens krijgt carte blanche, niets is te goed, niets is te duur.

De villa zal een gezin van zeven kinderen huisvesten met bedienden, elk met hun eigen slaapkamer en badkamer. Er is zelfs een kindereetkamer, studeerkamer en een grote speelkamer. Een elegant 27m lang zwembad gelegen tussen huis en tuin maakt het project compleet.

De tuin is een integraal onderdeel van het geheel met zijn waterpartij dat de prachtige noordelijke luchten weerspiegelt.

De villa (die destijds veel kritiek opriep in een vrij traditionalistische streek) werd in 1932 voltooid voor het huwelijk van Geneviève, de oudste dochter.

Het gebouw is 60 meter lang, biedt 1.800 m2 woonoppervlak en 830 m2 terrassen.

VILLA CAVROIS DETAIL 2

Het licht valt binnen door de enorme ramen en openingen naar de tuin toe.

Onder de villa bevindt zich een grote garage die plaats biedt aan 4 auto’s …

VILLA CAVROIS DETAIL 5Mallet Stevens ontwerpt alle decoratieve elementen, meubels, verlichting, vloerkleden en meubelbeslag. Het is een totaal, uitzonderlijk kunstwerk. Alle modernste technieken worden hier toegepast. De materialen zijn uitzonderlijk, kostbaar hout en marmer sieren alle kamers, er is geen overbodige decoratie, maar in elke kamer behalve de woonkamer is een elektrische klok geïntegreerd in de muren.

VILLA CAVROIS DETAIL 7En dan… komt de oorlog in 1940, de familie ontvlucht de indringers. De villa is bezet door het Duitse leger dat sporen zal achterlaten, gelukkig te herstellen.

In 1947 vond de familie de villa terug en liet een aantal kamers ombouwen tot twee appartementen voor de twee zonen en hun gezin.

1985 luidde de doodsklok voor het pand na de dood van Mevrouw Cavrois.

De villa is verkocht aan een projectontwikkelaar die van plan is deze te slopen en de enorme tuin te verkavelen!!! Het zal worden geplunderd, ontdaan van al zijn mooie materialen, gesquateerd en voor dood achtergelaten.

Een uitgebreid reddings- en classificatieplan is ontstaan, ondersteund door internationale beroemdheden, waaronder Norman Foster en Renzo Piano. Het werd geclassificeerd in 1990 en in 2001 verwierf de Franse staat het, waarmee een einde kwam aan het meesterwerk’s lijdensweg.

VILLA CAVROIS DETAIL 4Het Centre des Monuments Nationaux was verantwoordelijk voor de renovatie. Het zal 12 jaar werk vergen om de villa uit de ruïne te halen, waarvan 85% van de decoraties verdwenen was. Afgezien van de structuur is alles gereconstrueerd volgens de tekeningen, plattegronden en foto’s van die tijd. De originele meubels zijn teruggevonden bij verzamelaars, andere zijn op veilingen aangekocht. De restauratie is opmerkelijk, adembenemend, een kamer is in een staat van verval achtergelaten om te getuigen, ongelooflijk. Het budget, 23 miljoen Euro weerspiegelt de hoge kwaliteit van het uitgevoerde werk.

Een 3 minuten lang filmpje om absoluut te bekijken, HIER    

Lange versie HIER  (in het Frans)

Open voor het publiek sinds juli 2015, het is een plek die elke liefhebber van modernistische architectuur moet bezoeken. U kunt comfortabel rondlopen door alle kamers en salons alsook door de tuin.

VILLA CAVROIS DETAIL 9Zeer mooie boeken vertellen over de geschiedenis en wedergeboorte van het gebouw, verkrijgbaar in de zeer gezellige winkel vlak bij de ingang.

 

De officiële site van Villa Cavrois.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: