Terug naar de toekomst !

EXPO 58 STAMPDe jaren vijftig bleken in onze westerse wereld de meest creatieve en innovatieve van de 20e eeuw te zijn. Architectuur, meubilair, auto’s, mode, design, alles werd opnieuw uitgevonden in zo’n typische stijl.

De naoorlogse periode zette de deur wijd open voor consumptie, nieuwigheid en optimisme, allemaal trends die vanuit de Verenigde Staten naar ons toe kwamen.

Het publiek was er klaar voor, verlangend naar een nieuw leven.

VIADUC KOEKELBERGBelgische architecten hebben deze trend niet gemist en hebben onze steden opnieuw ontworpen. In Brussel was het de organisatie van Wereldtentoonstelling 58, de eerste die na de Tweede Wereldoorlog werd gehouden, die de moderniteit op gang bracht.

Natuurlijk werden er fouten gemaakt, waaronder de vernietiging van emblematische gebouwen, of de bouw van het lange viaduct aan de Leopold II-laan.

Nieuwe wijken verrezen, overal kwamen grote moderne gebouwen uit de grond. Spannende tijden.

Om de vele bezoekers van over de hele wereld te verwelkomen voor Expo 58, moest Brussel zich uitrusten met een ultramoderne terminal.

MAXIME BRUNFAUT

Na overleg werd een beroep gedaan op 3 architecten uit de 3 regio’s. Maxime Brunfaut (projectmanager en reeds auteur van de Sabena-terminal in het stadscentrum), Géo Bontinck en Joseph Moutschen.

Samen ontwierpen ze de Skyhall, een vrijstaande structuur, met een prachtig gebogen plafond van 100 meter lang, 55 breed en 18 hoog, dat lijkt te hangen, een echt technisch hoogstandje!

De grote gebogen erker van 1800 m2, eveneens een innovatie, richt de blik op de start- en landingsbanen en het vliegtuigen ballet.

Allemaal ondersteund door lichte en bijna onzichtbare metalen constructies. Een zwevende loopbrug ondersteund door zeer “Fifties” V-vormige rode pilaren doorkruist de hal van links naar rechts.

SKYHALL DToen kon men van daaruit nog een laatste keer vertrekkende reizigers begroeten, vliegtuig was een luxe die weinig mensen zich konden veroorloven en waarvan mensen droomden.

In de beginjaren was de Skyhall versierd met elegante moderne meubilair, maar geleidelijk hebben de duty-free winkels het enigszins vernietigd.

Deze mythische hal verloor zijn functies in 1994 en werd uiteindelijk in 2002 ontmanteld na de bouw van nieuwe terminals A en B.

SKYHALL GSinds enkele jaren leeg, is het nu gerestaureerd volgens de regels en heeft het zijn vroegere pracht herwonnen met behoud van zijn oorspronkelijke structuur.

Ze hebben zelfs de originele ongelijke plaatvloer, zo typisch, intact kunnen houden.

Sinds begin 2020, een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de luchthaven, wordt deze majestueuze Skyhall gebruikt als locatie voor prestigieuze evenementen en herleeft zo de glamour die er al bijna 40 jaar omheen hing.

SKYHALL FDe Skyhall heeft een groot aantal vergaderruimten en is beschikbaar voor allerlei soorten evenementen. Prestigieuze gebeurtenissen in een architectuur getuigen van het verleden, met een kijk naar de toekomst.

Download hier de Skyhall-brochurel

Tot in de kleinste details

Om de Skyhall te vervolledigen, vertrouwde Sabena Alfred Hendrickx de interieurinrichting toe van deze ruimte die bedoeld was om bezoekers van over de hele wereld te ontvangen voor Expo 58.

S3 HENDRICKXAlfred Hendrickx, een van de grootste Belgische ontwerpers van de naoorlogse periode, tekende een zeer elegante fauteuil in een stijl typisch voor deze tijd, de S3.

Vandaag zou je denken dat deze fauteuil eigentijds is, de lijnen zijn zo puur en elegant.

Met zijn dynamische design, zo eenvoudig op zijn 3 poten, de perfecte helling van de rugleuning en de zitting, is de S3 een roep om comfortabel neer te strijken.

In de Skyhall wachtten de reizigers 150 S3-fauteuils, bedekt met tweed, verkrijgbaar in 3 primaire kleuren (blauw, rood, mosterdgeel).

De S3, die zeldzaam is geworden – er zouden er nog maar zo’n vijftig bestaan – is gewild bij verzamelaars.

DESIGN MUSEUMEen exemplaar kan je nog bewonderen in het Design Museum Brussels, pal naast het Atomium, ook een embleem en overblijfsel van Expo 58. Een aanrader.

Boeken om te lezen

EXPO 58 MODERNE ARCHITECTUUR

Moderne Architecture op Expo 58

Door Rika Devos & Mil De Kooning

Uitgever: Fond Mercator

ISBN 978-90-6153-642-0


BRUNFAUT S

Brunfaut’s – Progressive architecture

Door Thierry Belenger & Elisabeth Horth

Uitgevers: Atomium éditions et CFC éditions

ISBN : 978-2-87572-002-3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: