Advertentie-gevels – deel 2

Als vervolg op de vorige post waarin de advertentie-gevels werden gepresenteerd van specialisten in keramiek, ijzerwerk, beeldhouwwerken en aannemers.

Nu komt de beurt van de experten in mozaïek, sgraffito, glas-in-lood, schilderkunst en enkele architecten die, met talent, hun kunst uitdrukten op de gevels van hun huizen en werkplaatsen.

MOZAÏKEN

7 MOSAIQUES GODCHOUL

De art-nouveauperiode, zo rijk in Brussel, waren gulden jaren voor ambachtslieden. De mozaïek-kunst, een voorouderlijke techniek, heeft het mogelijk gemaakt om delicate en kleurrijke decoraties van grote stevigheid te creëren, zowel op vloeren als op gevels. Ze zijn in feite zeer goed bewaard gebleven en we kunnen ze meer dan een eeuw na hun implementatie nog steeds bewonderen.

7b MOSAIQUES GODCHOUL DETAILJoseph Godchoul werkte voor de grootste architecten, waaronder Victor Horta. De mozaïeken van onder meer de huizen Solvay en Max Hallet zijn van zijn hand, evenals die van de zuilengalerij van het Jubelpark.

Joseph Godchoul had zijn atelier in Sint-Gillis waar zijn bord nog duidelijk zichtbaar is, in perfecte staat.

 


GLAS-IN-LOOD

8 VITRAUX DELUNE

Deze andere techniek, zo spectaculair toegepast in art-nouveauwoningen, heeft ook zijn ster-ambachtslieden. Een van de meesters, de Oostenrijker Clas Gruner Sterner, liet in 1902 zijn huis en werkplaats bouwen door Ernest Delune. Een echt juweeltje, bekend en gewaardeerd over de hele wereld, deze gevel is opmerkelijk vanwege zijn architectuur maar vooral vanwege de kwaliteit van de glas-in-loodramen van de meester-glasmaker, wiens atelier nog steeds te zien is in de loggia op de bovenste verdieping.

Meer hier.


ARCHITECTEN

Een architect moet in een huis van zijn creatie wonen, om zo zijn toekomstige opdrachtgevers zijn creativiteit, zijn talenten en soms ook de ambachtslieden met wie hij samenwerkt te laten zien.

Sommigen zetten hun naam op de gevel of de voordeur, zoals Paul Lebon, Frans Van Ophem, Henri Jacobs of Victor Horta.

9b ARCHITECTE LEBON

9d ARCHITECTE JACOBS9e ARCHITECTE HORTA9c ARCHITECTE FRANS VAN OPHEM

Adrien Blomme wilde subtieler zijn. Op de gevel van zijn grote woonhuis waar hij zijn kantoor had, aan de Franklin Rooseveltlaan 52, plaatste hij aan weerszijden van de voordeur twee prachtige bas-reliëfs, van de hand van beroemde beeldhouwer Ossip Zadkine, die de gereedschap van de architect illustreren.

9a ARCHITECTE ADRIEN BLOMME2


SCHILDERS DECORATOREN

10a PEINTRE DECORATEUR LOSANGE SALU

In Laken ontwierp architect Eugène Leman in 1909 een op art nouveau geïnspireerd huis voor schilder-decorateur Gustave Losange-Salu. Op de gevel, ongetwijfeld het werk van de kunstenaar, kan men een grote en opmerkelijke sgraffito bewonderen die links architectuur en rechts schilderkunst illustreert.

Meer hier.


10b PEINTRE LOUISE DE HEM

In Elsene was het in 1905 de productieve Ernest Blerot die een dubbel gebouw, huis en atelier ontwierp voor portretschilder Louise de Hem. In het midden van de gevel van haar atelier stelt een grote sgraffito links een jonge vrouw voor die schildert, waarschijnlijk een portret van Louise !

Meer hier.


SGRAFFITES

Tot slot, hier is zonder twijfel de mooiste advertentie-gevel die er is. Erkend en bewonderd over de hele wereld door Art Nouveau en sgraffito-specialisten en liefhebbers; het unieke en sublieme Cauchie-huis.

11 SGRAFFITES CAUCHIE

Ontworpen en gedecoreerd door Caroline en Paul Cauchie, beide grote sgraffito-specialisten, toont deze gevel, in het bovenste gedeelte, de uitzonderlijke kwaliteiten van het kunstenaarspaar.

Op de begane grond, aan weerszijden van de inkomhal, worden twee panelen behandeld als advertenties uit die tijd. De heer en mw Cauchie beschrijven schriftelijk de omvang van hun talenten en de diensten die aan hun klanten worden aangeboden.

Een unieke catalogusgevel. En een huis om zeker te bezoeken.

Meer hier.

Link naar deel één.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: