La Nouvelle Maison is 95 jaar oud

Het vierde en laatste persoonlijke huis van Henry van de Velde, ontworpen in 1927, getuigt van zijn voortdurende onderzoek naar meer soberheid en zuiverheid.

Het is gelegen in Tervuren, Albert 1 laan, en is het archetype van zijn nieuwste realisaties, waaronder het Wolfers hotel, dat hij 3 jaar later in Brussel zal bouwen, of het Kröller-Muller Museum in Nederland, en de “Boekentoren van de Universiteit van Gent (onlangs meesterlijk gerestaureerd).

NOUVELLE MAISON 1927-2022

Tweeëndertig jaar scheiden de Bloemenwerf, zijn eerste huis, van dit huis… een lang nomadisch leven tussen Duitsland, Nederland en Zwitserland, waar de architect in 1957 op 94-jarige leeftijd omkwam.

VAN DE VELDE PORTRAIT 2Hij zal de bouw financieren door enkele impressionistische tekeningen uit zijn collectie te verkopen en zijn project “La nouvelle Maison” noemen, omdat het overeenkwam met een nieuwe periode in zijn leven en zijn terugkeer naar België in 1925.

De stijl is resoluut eenvoudig, zoals hij het zelf uitdrukte: « Une architecture réduite aux masses, au dialogue des pleins et des vides ; une architecture ancrée dans le sol, comme si elle était son propre fruit ».

VAN DE VELDE TOMBE 2van de Velde zal er tot 1947 wonen, hij is dan 84 jaar oud, hij vertrekt naar Zwitserland waar hij zijn laatste jaren zal doorbrengen.

Toch zal hij samen met zijn echtgenote Maria Sethe in Tervuren worden begraven.

VAN DE VELDE HOUSE RESTAURATIONVAN DE VELDE HOUSE FRONTHet is een waar wonder dat dit huis na het omkomen van Van de Velde ongeteerd is gebleven.

Niets werd gewijzigd, verwijderd, gedegradeerd.

Enige tijd geleden kochten het Duitse bekende paar, Thomas en Birgit Rabe, Bauhaus liefhebbers en in bijzonder het werk van van de Velde, het huis.

Onder controle van de Vlaamse Overheid werd een omvangrijk rehabilitatieproject uitgevoerd, het huis stond al sinds 1994 op de monumentenlijst.

De restauratiewerkzaamheden respecteerden zichtbaar in alle opzichten het behoud van de originele elementen, onder ander de metalen raamkozijnen.

Tussen 2020 en 2021 is de driehoekige tuin volledig opnieuw ontworpen op basis van de oorspronkelijke plannen. Op het moment van deze regels te schrijven is de restauratie voltooid maar het huis is nog steeds onbewoond…

VAN DE VELDELAANVoor aanhangers van het modernisme van van De Velde is het de reis waard.

Je kunt het van alle kanten bewonderen vanaf de twee lanen eromheen.

Het is gemakkelijk te vinden, het is gelegen op de hoek van de Henry van de Veldelaan en de Albertlaan, in Tervuren.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: