Monsieur Etrimo, het verhaal van een genie en zijn ondergang (Deel 1)

Deel 1: Collin een moedige ondernemer.

Jean Florian Collin is een Brusselse architect en promotor, geboren in 1904, op een boogscheut van Manneken Pis, zoon van een bescheiden bediende en een onbekende vader. Ondanks alles studeerde hij af in architectuur aan de Antwerpse Ingenieursschool.

JEAN FLORIAN COLLINIn de jaren dertig begon hij zijn loopbaan met de bouw, in Brussel, van de eerste luxe appartementsgebouwen, bestemd voor de hogere middenklasse.

In het interbellum werden de grote huizen met huishoudelijke dienst geleidelijk verlaten en vervangen door grote, lichtere en volledig uitgeruste stedelijke appartementen.

Collin was de productieve architect van enkele van de mooiste art-deco- en modernistische gebouwen van die periode. Vervolgens richtte hij zijn bedrijf “Etrimo” (Etudes et Réalisations Immoblières) op. Hij werkte samen met andere modernistische architecten, waaronder Stanislas Jazinski, in het bijzonder om de zeer futuristische “Tonneau” aan de vijvers van Elsene te bouwen.

LE TONNEAU Hij is ook de auteur van twee Art Deco-gebouwen op het Sterreplein, Résidence Ernestine en Palais du Congo. Hij zal tussen 1930 en 1948 maar liefst 15 grote flatgebouwen oprichten, met daarna, een gedwongen stop van 40 tot 45.

In deze periode zal hij zich aansluiten bij het verzet in Frankrijk…

Wordt later vervolgd…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: