Alles gaat verloren, niets is verloren!

Bouwen, transformeren, slopen, maken deel uit van architectuurgeschiedenis.

Omwille van stedenbouwkundige, technische, esthetische, economische redenen moeten gebouwen worden vernietigd om plaats te maken voor nieuwbouw, groene zones, nieuwe routes, enz. zo verloopt de steden en gebieden’s levenscyclus. RIEN A PERDRE DETAIL 2

Wanneer in het verleden architectonische wonderen werden vernietigd, dat is tegenwoordig (bijna) niet meer mogelijk en dat is een geluk. De autoriteiten, monumentenzorgverenigingen, zelfs ierdereen, zorgen ervoor dat opmerkelijke gebouwen worden behoed voor aanvallen van te vaak winstbeluste vastgoedontwikkelaars met weinig respect voor architectonisch erfgoed. En als een gebouw ondank iedereens alles moet worden opgeofferd, gaat er niets verloren.

Want er zijn entiteiten in België, zoals Opalis, Rotor of Hergebruik-Bouw om de levensduur van bepaalde materialen te verlengen.

RIEN A PERDRE INTRO 6

Deze glazen blokken, gemaakt door Val Saint Lambert in Seraing (België), waren bedoeld  als inzetstukken voor betonnen panelen om lichteffecten te creëren. Ze zijn perfect voor het maken van wandlampen, salontafels, lichte scheidingswanden en andere decoratieve items, of gewoonweg als gebeeldhouwde onderwerpen.

Het doel van de Opalis-site is om het gebruik van hergebruikte materialen in bouw- en renovatieprojecten te vergemakkelijken. Om dit te doen, biedt de site een lijst aan van professionele operators die bouwmaterialen verkopen vanuit de ontmanteling van oude installaties of gebouwen. Het biedt ook technische documentatie over de meest voorkomende bouwproducten op de hergebruikmarkt en identificeert recente inspirerende prestaties.

«Hergebruik-Bouw», opgericht in 2017, brengt actoren samen die zich inzetten voor de ontwikkeling van een circulaire economie voor bouwcomponenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

RIEN A PERDRE DETAIL 6Het bestaat momenteel uit een twintigtal entiteiten met uiteenlopende profielen: onderzoekscentra, federaties, actoren in de non-profitsector, bouwprofessionals, materiaaldistributeurs, opleidingsorganisaties, openbare instellingen, enz … Het platform wordt onder andere aangestuurd door de Confederatie Bouw Brussel-Hoofdstad (CBBH).

RotorDC, voor Deconstruction/Consulting, gevestigd in Brussel, is een coöperatieve vennootschap die volledig eigendom is van haar werknemers. Deze entiteit werkt samen met ondernemers, bedrijven en non-profitorganisaties als centraal onderdeel van een regionaal ecosysteem voor grootschalig hergebruik van bouwmaterialen.

Terwijl RotorDC in de begindagen in 2014 bijna uitsluitend materialen verkocht die door eigen werknemers waren gedemonteerd, verkopen ze nu ook materialen van verschillende andere leveranciers, zoals sloopaannemers en vastgoedbedrijven

RIEN A PERDRE DETAIL 8

Of het nu in België of internationaal is, via platforms voor de uitwisseling, verkoop of aankoop van materialen kan elke professionele of particuliere ondernemer nu beheren en recupereren wat tot voor kort werd beschouwd als bouwafval, tegels, parketvloeren, bakstenen, edelstenen, verlichting, sanitair ware, ijzerwaren, fineren, trappen, radiatoren, deuren, enz.

Niets te verliezen, alles te winnen.

Foto’s copyright: RotorDC & Opalis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: