Monsieur Etrimo, het verhaal van een genie en zijn ondergang (Deel 2)

Deel twee: Collin de visionaire ondernemer.

Deze creatieve, ambitieuze, hardwerkende man startte begin jaren vijftig met nieuwe projecten, omdat er na de oorlog gebrek aan woningen was, werd het tijd voor wederopbouw. De Belgische politieke klasse vraagt erom. Collin bedenkt woningen voor de middenklasse en begint aan projecten van grote goedkope appartementsgebouwen, ver van de luxe gebouwen uit de jaren 1930.

ETRIMO PLACEMENTDe grote nieuwigheid is dat potentiële kopers op krediet kunnen kopen, tegen bouwtempo en aan zeer lage rentetarieven. Het kent een ongelooflijk succes. Van 1950 tot 1969 zal Etrimo ± 6.000 woningen oprichten. Al deze gebouwen zijn intelligent ontworpen, altijd volgens hetzelfde principe. Gebouwen van 13 verdiepingen, verdeeld in drie modules, elk met een lift die 4 appartementen per overloop bedient. Men telt 156 appartementen.

Waaronder één gereserveerd voor de zeer behulpzame conciërge. Elk appartement heeft een wel verlichte woonkamer, een uitgeruste keuken, een badkamer en apart toilet, 2 of 3 slaapkamers, en vooral een groot en lang terras met een lichtblauw beschilderd plafond – zijn “signatuur”.

MONSIEUR ETRIMOEen droom die Collin het mogelijk maakte voor een jonge en zelfs minder jonge bevolking.

In totaal zal Etrimo 18.000 woningen bouwen in de grote Belgische steden en zelfs in Luxemburg. Deze vaak afgekeurde “Blokken”, waarvan de meeste door de jaren heen zeer goed stand hebben gehouden, maken nu deel uit van het architectonisch erfgoed van Brussel.

Net als de naam Etrimo.

DEEL EEN

Wordt vervolgd…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: