Als Brussel wemelt van bewonderenswaardige gevels, zijn er ook ambachtslieden-huizen die voor hun klanten met kunst en vaardigheid hebben gewerkt om de mooiste huizen te creëren. Specialisten in keramiek, smeedwerk, beeldhouwwerken,… zonder de aannemers te vergeten, lieten hun talenten vaak op hun eigen gevels tot uiting komen, waardoor ze hun geïllustreerde visitekaartje werden.
In een volgende post zullen we de experts in mozaïek, sgraffito, glas-in-lood, schilderkunst en ook architecten presenteren.
KERAMIEK
Je moet gaan kijken, in Sint-Agatha-Berchem, Selliers de Moranvillelaan, 11, het huis van één van de drie bekendste Brusselse keramisten van het begin van de 20e eeuw, Guillaume Janssens (1880-1956).
De gevel van de Villa Marie-Mirande, genoemd naar de dochter van de ambachtsman, is volledig bedekt met tegels die gemaakt waren in de keramistenateliers, gespecialiseerd in florale art-nouveau.
Deze Advertentie-gevel is uniek in Brussel en een omweg waard.
In 1967 vertrouwde keramist Willem Hayen architect Roger De Winter de opdracht toe om zijn huis te ontwerpen.
De Winter ontwierp een kubistische villa in een zeer modernistische stijl, destijds in zwang. Onder het balkon verwerkte hij een grote keramiek gemaakt door zijn opdrachtgever.
Willem Hayen, zorgde ook voor het huisnummer door een 77 te creëren omringd door een haai en een zwaan… zie HIER om te begrijpen waarom.
AANNEMERS
In 1900 ontwierp architect Edmond Pelseneer een gevel bedekt met beelden voor zijn opdrachtgever, het bouwbedrijf Dricot.
De creatie van de grote sgraffito die de gevel siert, was toevertrouwd aan Paul Cauchie, de beroemdste van allemaal.
Prachtig gerestaureerd, kan men opnieuw deze sgraffiti bewonderen die, rondom de grote loggia, de ambachten van het bedrijf, stukadoor, timmerman, dakdekker, metselaar, enz. illustreren…
Aan de andere kant van de stad, in Sint-Gillis, in datzelfde jaar was het architect Ernest Blerot die het huis en de werkplaats-magazijn van de bouwondernemingen van Bellinghen Tomberg ontwierp, zoals aangegeven door de inscriptie in mozaïek op de bovendorpel van het entreeportaal van de werkplaatsen.
Voor de decoratie van deze schitterende gebouwen deed Blerot ook een beroep op de beste vakmensen. Men kan zich alleen maar verbazen over het houtwerk, het glas-in-lood, de sgraffito en de mozaïeken die zo goed bewaard zijn gebleven
We zijn nog nooit zo goed bediend als door onszelf, zegt men.
Wanneer een architect ook aannemer is, kan zijn huis alleen maar opmerkelijk zijn.
Die van Frans Van Ophem staat in Schaarbeek. Gebouwd in 1897, gerestaureerd in 2003 en nu bewoond door een architectenbureau.
Op deze gevel heeft Van Ophem met talent de verschillende bouwvakken geïllustreerd.
IJZERWERK
De gevel van deze woning in Vorst is eerder banaal en staat nergens vermeld, toch moet u deze prachtige en verrassende voordeur zeker eens van dichtbij gaan bekijken.
Daar staat een vogel, waarschijnlijk een pauw in vlucht bij zonsondergang, omringd door art deco-rollen.
Boven de ingang, in de luifel, vertelt een inscriptie dat het La Forge d’Art is. Alles is gezegd.
BEELDHOUWWERK
Victor Horta omringde zich met de beste ambachtslieden van zijn tijd, waaronder zijn vriend en beeldhouwer Pierre Braecke, voor wie hij in 1903 zijn huis-atelier ontwierp.
Om zijn kwaliteiten te demonstreren, zorgde de beeldhouwer voor de handgrepen van de voordeur en markeerde zo zijn huis, dat we vandaag nog kunnen bewonderen, prachtig gerestaureerd.
Om het tweede deel te lezen: HIER
Leave a Reply